Blog

Tijd gaat snel…………

Het is al weer bijna juni……………….wat gaat de tijd snel zeg!! Ben erg druk geweest de laatste maanden, vandaar dat er niet veel op de site gebeurd is. Maar ik ben weer lekker aan het fotograferen, en ik ben ook weer een aantal keren heerlijk een dag naar buiten geweest. Lekker doen waar je blij van wordt.

Ik ben heerlijk aan het experimenteren met abstracte beelden, daar houd ik van, beelden die alleen draaien om vormen, kleuren, lijnen en die schilderachtig aandoen, en waarin het onderwerp zelf ondergeschikt is.

Overigens zijn het vaak ook beelden waarin scherpte geen rol speelt. Ik fotografeer vrijwel altijd natuur. Maar dat zie je natuurlijk niet als de beelden abstract zijn.

Maar ik ben ook weer met landschappen, al dan niet abstract en/of creatief aan de gang. Dat vind ik toch moeilijker, als je vaak erg dicht op, om niet te zeggen bijna in een onderwerp zit……….is een landschap veel moeilijker.

Alle beelden op de site zijn weer vernieuwd, ik hoop dat je ervan kunt genieten!!

Groetjes en tot een volgend blog,

Ellie

Terugblik . . . .

Als ik terug kijk naar het jaar dat bijna achter ons ligt dan is de conclusie dat 2018 een veelbewogen jaar was, waarin een paar thema’s een grote rol hebben gespeeld. Verlies is er een van, vriendschap en de ontwikkeling daarvan is een ander thema dat voor mij het afgelopen jaar van groot belang is geweest, tot slot speelt gezondheid altijd een grote rol, en dat was ook dit jaar zo. Al met al kan ik zeggen dat ik, ondanks de nare dingen, ik een jaar achter de rug heb met mensen dicht bij me die heel belangrijk voor me zijn en zijn geworden, een jaar waarin ik nieuwe mensen heb leren kennen waaruit ook een mooie vriendschappen zijn ontstaan. Al met al realiseer ik me dat ik super fijne mensen om me heen die mijn leven zeer de moeite waard maken.

Natuurlijk heb ik ook dit jaar weer veel gefotografeerd en heb ik daar ook nu weer ontzettend van genoten. De mooiste foto’s staan weer op mijn website, zowel bij de sea/landscapes als bij lensbabyfoto’s. Ik zou het echt ontzettend gaaf vinden als jullie een bezoekje aan mijn website die ik weer gevuld heb met allemaal nieuwe foto’s.

Ik wens een iedereen prachtige Kerstdagen en een supermooi 2019 toe!!

Tot volgend jaar!!

Ellie

Ineens is het ……..herfst…..

Op het moment dat ik dit schrijf is het eind oktober. Er is weer veel gebeurd de afgelopen maanden, vandaar dat ik niet eerder een blogje heb geschreven. De zomer is nu echt voorbij……..en wat was ie lang, warm en zonnig zeg. Zelfs tot de derde week van september had je echt geen jas nodig als je naar buiten ging, gewoon een T-shirts was genoeg. Heerlijk leven zonder jas. Van mij mag dat blijven tot volgend jaar april……en dan langzaam weer omhoog met de temperatuur tot september, waarna het weer wat af kan koelen. Natuurlijk werkt dat niet zo.

De herfst heeft ook prachtige dingen in zich om prachtige foto’s van de maken, de kleuren in het bos, met de mooie droge gekleurde herfstblaadjes op de grond, de paddenstoeltjes, en later in het jaar, de kale takken in de winter die een mooi verstild bos laten zien, hopelijk deze winter met wat sneeuw. Ieder jaargetijde heeft z’n charme. Voor een fotograaf bestaat geen slecht weer, hoewel ik in de stromende regen echt wel binnen blijf, maar ja ik ben dan ook maar een hobbyfotograaf.

Halverwege september kwam ik in de tuin nog een paar bloeiende klaproosjes tegen, veel kleiner dan die in het voorjaar….maar dan nog…..

Verder kwam er nog van alles in bloei, de kamperfoelie dreigt ook weer te gaan bloeien, ik heb korenbloempjes gezien, en weer een hele nieuwe ‘generatie’ gele morgenster, en chicorei…..

 

De natuur is toch behoorlijk van slag, er bloeit van alles wat niet hoort te bloeien nu. De eerste nachtvorst hebben we gehad, …………en misschien krijgen we ook nog een of een paar keer een heerlijk pak sneeuw. We gaan het zien.

Voorlopig even genieten van wat deze herfst ons gaat brengen.

Voor nu nog wat foto’s van de tweede generatie klaproosjes van dit jaar………

Groetjes en tot de volgende blog!!

Ellie

 

 

Alweer bijna voorbij…..de zomer…..

En wat voor zomer…..een snikhete zomer, waarin de nachten temperaturen hadden die overdag heerlijk geweest zouden zijn. Wekenlang geen regen, en heel veel zon. Dat had voor de natuur uiteraard de nodige gevolgen, alles verdorde, bomen werden al bruin, gras leek helemaal dood, en in delen van Nederland mocht niet eens gesproeid worden.

Omdat het zo ontzettend warm was ben ik niet heel veel op stap geweest……wel een paar keer heerlijk naar de kust geweest……….daar waait het en is het altijd heerlijk toeven.

Ook heb ik wel binnen zitten fotograferen………een stuk koeler dan buiten, hoewel wij een erg warm huis hebben.

 

Helemaal aan het eind van de zomer, op de valreep nog een workshop gevolgd, ‘Creatieve Natuurfotografie’, van fotograaf Bob Luijks……….wat leuk om nog weer andere manieren van fotograferen te leren, en te proberen, om nog creatiever te werk te gaan, en wat leuk ook allerlei leuke mensen te leren kennen. Ik kan er fototechnisch gezien weer even op teren.

Nu is het al bijna weer herfst…..een jaargetijde waarin het verval weer zichtbaar wordt (en natuurlijk is er door de droogte al wel heel veel te zien van het verval in de natuur), waarin de blaadjes gaan vallen, waarin de paddenstoelen de grond uit schieten, en waarin de dagen korter en de nachten langer worden. Fotografische echt weer iets om naar uit te kijken………..dichtbij en wat verder van huis.

Maar eerst nog een aantal foto’s van deze warme, zonnige lange zomer….

Groetjes en tot de volgende blog!!

Ellie

 

 

Juni 2018.

Alweer veel te lang geleden…………..er is dan ook heel veel gebeurd in het laatste half jaar, nare en verdrietige dingen, maar ook fijne en leuke dingen. Natuurlijk heb ik ook veel gefotografeerd, dat leidt heerlijk af! Ik heb me veel bezig gehouden met macrofotografie en de lensbaby, maar heb ook wel landschappen gefotografeerd. Begin april ben ik een aantal dagen met en bij een vriendin geweest………..heerlijk aan zee fotograferen, maar ook twee volle dagen in het Hallerbos geweest, en dat terwijl de boshyacintjes volop bloeiden………wat een pracht is dat zeg………geweldig. Er staan natuurlijk een aantal foto’s hiervan op mijn site. In mei ben ik op vakantie geweest, twee heerlijke weken in Zuid Frankrijk…..volop klaprozen, heerlijke velden met wuivend graan………..enorme uitgestrekte gebieden met lavendel, maar helaas…….die bloeide nog net niet, heuvels als we naar het noorden reden en bergen als we naar het zuiden reden………van alles wat. Ook hiervan staan er foto’s op de site, zowel landschapsfoto’s als macro- en/of lensbaby foto’s.

 

Tegenwoordig speel ik ook wel eens met ICM, een fototechniek die op dit moment helemaal ‘hot’ en ‘in’ is…..fotograferen terwijl je bewust de camera beweegt…….(ICM betekent dan ook Intentional Camera Movement). Ik doe dat niet te veel…………je gaat op in de massa….en ik wil liever niet in een hokje geplaatst worden.

De komende tijd ben ik van plan om wat nieuwe dingen uit te proberen. Wat dat is houd ik nog even voor mezelf……….eerst maar ’s kijken wat er van lukt, en daarna komt het wel op de site.

Zo…..dat was het weer voor nu. Een blog en allemaal nieuwe foto’s. Ik hoop de komende tijd wat vaker een blog en foto’s te kunnen laten zien. Groetjes en tot de volgende blog!!

Ellie

 

 

De laatste dagen van 2017.

Een paar dagen na Nieuwjaarsdag nog maar even een blogje. De laatste drie maanden waren voor ons behoorlijk rommelig, dat is dan ook de reden dat ik niet eerder geschreven heb. In september zijn we heerlijk op vakantie geweest, Bretagne deze keer, weliswaar voor de tweede keer, maar wel in een heel andere streek dan twee jaar geleden. Wat een prachtig gebied is dat daar zeg………….zo mooi, geweldig licht, een ontzettend grote hoeveelheid kust waar het overal even mooi is………ik kan daar dagen dwalen met de camera. Op de pagina landschappen staan een aantal foto’s die ik daar gemaakt heb. Zoals eerder gezegd, ben ik de laatste maanden niet veel op ‘fotopad’ geweest, een verbouwing en andere dingen zorgden ervoor dat we niet veel weg konden. Ik hoop dat het komende jaar rustiger begint dan dat het vorige jaar geëindigd is. Nog even een kleine overdenking . . . .

 

2017, een afgelopen jaar…..
Ik heb verloren en gewonnen,
gegeven en gekregen,
gedaan maar ook gelaten.
Ik heb gehuild en ik heb gelachen,
ik heb geleerd en ik heb geleefd,
ik heb dit jaar mensen zien gaan,
en mensen zien komen,
vriendschap verloren,
maar ik geniet ook van nieuwe vriendschap in ontwikkeling.
Er waren dingen die tegen zaten maar ook dingen die mee zaten,
er was tegenslag en voorspoed,
afgelopen jaar…..alles zat er in . . .
En volgend jaar? nu nog een blanco boek De tijd zal het leren……

Tot in het nieuwe jaar allemaal!!!

Groetjes, Ellie

 

 

Volop zomer.…….

Van de zomer langzamerhand naar het volgend jaargetijde . . . . maar eerst nog een zomerblog met daarbij zomerbeelden.

Zo langzamerhand gaan we van de volle zomer al heel voorzichtig het najaar in….de dagen worden wat korter…….de temperaturen zijn niet meer zo hoog…. Mijn foto’s maak ik steeds vaker met een Lensbabylens, zowel de landschapsfoto’s als de macrofoto’s. In juni ben ik jarig geweest en heb ik weer een prachtig lensje van Lensbaby gekregen, de Edge 80, een landschapslens…….daar ben ik heel blij mee….je kunt er heel andere beelden mee maken dan de Edge 50 die een veel breder beeld laat zien. Daardoor kan ik ook weer heel andere foto’s maken.

Halverwege juli ben ik een lang weekend weggeweest…………naar Zeeland……Wat heb ik genoten zeg……..gelogeerd bij een lieve fotovriendin en haar man en twee ochtenden heel vroeg opgestaan……wat is de wereld dan mooi zeg!!!

 

Ik ben meegenomen naar zoveel mooie plekjes, mocht tevoren niet weten waar we naar toe gingen, en ik heb zoveel verschillende dingen gezien………zonnedauw, weidebeekjuffers, vlindertjes, een geweldig stuk strand, waar ik ontzettend genoten heb van de nieuwe lens en de omgeving, een rozentuin, maar ook nog een vlinderpad waar echt de mooiste wilde bloemen stonden, vlinders fladderden.

Dat soort plekjes zijn denk ik overal in Nederland wel te vinden………maar ja je kunt niet overal tegelijk zijn.

Deze keer waren de prachtige stukjes in Zeeland, een volgende keer weer ergens anders…..

 

 

Alweer zomer…….

Inmiddels is het al zo’n twee weken echt zomer……….en wat was het bij tijd en wijle warm zeg……….om niet te zeggen bloedheet. De kanten langs de weg zagen geel van het ogenschijnlijk dode gras……….de boeren mopperden omdat er niets groeide en er veel moest worden gesproeid op het land. En dan woon ik nog in het noorden van Nederland….terwijl het in het zuiden nog veel heter wat………….Maar eind juni, met de zomer die nog vers is begon het toch te regenen………..geen grote hoeveelheden, maar wel genoeg om de kanten langs de weg weer groen doen kleuren, die de knopjes aan het onkruid maar ook de bloemknoppen in de tuinen weer deden groeien……..het landschap veranderde van geel naar groen………….alles barste plotseling weer open.

 

Heerlijk om er op uit te trekken……alles was weer mooi….het landschap, maar ook de kleine bloempjes zagen er weer prachtig gekleurd uit. Natuurlijk en ik een aantal keren weg geweest, landschappen fotograferen, mede met de Lensbaby….., heerlijk naar Peassens Moddergat geweest en genoten van een lange lome middag met heerlijke temperaturen, maar ook heb ik genoten van het zitten in een weilandje met bloempjes, grasjes, vlindertjes en andere kleine diertjes….Bijgaand een tweetal foto’s. Geniet ervan…….de zomer duurt nog lang………heerlijk!!!

 

 

Klein lenteblogje….

Wat hebben we de afgelopen weken een aantal prachtige dagen gehad met ook nog eens heerlijke temperaturen….Ik heb ervan genoten, heerlijk in het gras gezeten en bosanemoontjes gefotografeerd, in eigen tuin de tulpjes, blauwe druifjes en de jonge blaadjes die aan elke boom of struik tevoorschijn komen, maar ook boshyacintjes, paardenbloemen, een roze struik waarvan ik echt niet weet wat het is maar die wel heel mooi was………….. Gisterenmiddag was ik even weg met de auto, eerst even naar de stad, en toen zag ik tot mijn grote schrik dat alle pinksterbloempjes die er stonden weggemaaid waren….en ik vond ze zo ontzettend leuk om te fotograferen….jammer. Op de terugweg, dat was al niet meer in de stad maar echt op de kleine landweggetjes daar zag ik nog een plek met vrij veel pinksterbloempjes.

 

Maar ja…daar kon ik de auto niet kwijt…even verderop was een man de rand gras die langs de kant van de weg stond weg te maken, en wat stond daar in grote getalen tussen het gras? Juist……pinksterbloempjes…heel veel pinksterbloempjes. Hier kon ik wel de auto even kwijt, nadat ik goed in de kant was gaan staan omdat er twee heel grote tractoren aankwamen. Ik ben naar de beste man toegelopen, en heb gevraagd of hij verder ging met maaien…waarop ik een bevestigend antwoord kreeg……Daarom vroeg ik maar even gauw of ik dan even vlak voor zijn voeten een flink aantal bloempjes mocht plukken…natuurlijk mocht dat anders werden ze vermorzeld in de maaimachine…maar de beste man snapte niet wat ik met ‘dat onkruid’ ging doen…helemaal verbaasd zei ik dat ik die ging fotograferen. De man zei nog dat het ‘maar onkruid’ was……maar dat ik gewoon mijn gang kon gaan. Dus…ik heb een flinke bos pinksterbloempjes geplukt….het staat schattig in drie mooie kleine vaasjes……en ik heb er heerlijk kunnen spelen met de camera, dubbele belichting, overbelichting, hdr…en ik heb alles uitgeprobeerd…bij deze….een paar foto’s van die heel mooie lichte voorjaarsbloempjes…

Klein lenteblogje….

Wat hebben we de afgelopen weken een aantal prachtige dagen gehad met ook nog eens heerlijke temperaturen….Ik heb ervan genoten, heerlijk in het gras gezeten en bosanemoontjes gefotografeerd, in eigen tuin de tulpjes, blauwe druifjes en de jonge blaadjes die aan elke boom of struik tevoorschijn komen, maar ook boshyacintjes, paardenbloemen, een roze struik waarvan ik echt niet weet wat het is maar die wel heel mooi was………….. Gisterenmiddag was ik even weg met de auto, eerst even naar de stad, en toen zag ik tot mijn grote schrik dat alle pinksterbloempjes die er stonden weggemaaid waren….en ik vond ze zo ontzettend leuk om te fotograferen….jammer. Op de terugweg, dat was al niet meer in de stad maar echt op de kleine landweggetjes daar zag ik nog een plek met vrij veel pinksterbloempjes.

 

Maar ja…daar kon ik de auto niet kwijt…even verderop was een man de rand gras die langs de kant van de weg stond weg te maken, en wat stond daar in grote getalen tussen het gras? Juist……pinksterbloempjes…heel veel pinksterbloempjes. Hier kon ik wel de auto even kwijt, nadat ik goed in de kant was gaan staan omdat er twee heel grote tractoren aankwamen. Ik ben naar de beste man toegelopen, en heb gevraagd of hij verder ging met maaien…waarop ik een bevestigend antwoord kreeg……Daarom vroeg ik maar even gauw of ik dan even vlak voor zijn voeten een flink aantal bloempjes mocht plukken…natuurlijk mocht dat anders werden ze vermorzeld in de maaimachine…maar de beste man snapte niet wat ik met ‘dat onkruid’ ging doen…helemaal verbaasd zei ik dat ik die ging fotograferen. De man zei nog dat het ‘maar onkruid’ was……maar dat ik gewoon mijn gang kon gaan. Dus…ik heb een flinke bos pinksterbloempjes geplukt….het staat schattig in drie mooie kleine vaasjes……en ik heb er heerlijk kunnen spelen met de camera, dubbele belichting, overbelichting, hdr…en ik heb alles uitgeprobeerd…bij deze….een paar foto’s van die heel mooie lichte voorjaarsbloempjes…

 Heerlijk…..…..lente . . .

De afgelopen week (ik schrijf dit op de eerste dag van april) is de lente in alle toonaarden losgebarsten, bomen waren vorige week nog kaal, en nu prachtig lichtgroen, overal zie je bolletjes die bloeien, stinzenplanten, bloesem en prunussen in bloei staan…..prachtig. Echt heerlijk weer om er op uit te trekken. En……….inspiratie genoeg op het moment, twee weken geleden ben ik (met twee vriendinnen) naar de Pixperience geweest. Daar hebben we een paar lezingen bijgewoond die allemaal de creatieve fotografiekant op gaan. We zijn bij Andrea Gulickx geweest, voor mij een bekende omdat ik al een aantal workshops bij haar gevolgd heb, bij Marijn Heutz en ook zijn lezing was heel inspirerend….en vervolgens nog 3 andere lezingen…………

 

We kwamen vol inspiratie weer thuis……….maar helaas toen was de lente nog best ver te zoeken, echter een week later was het heerlijk, zonnig en ook nog echt warm weer (op 31 maart stond de thermometer in onze tuin op 25 graden, in de schaduw en uit de wind, maar dan nog…..heerlijk om in de tuin te bivakkeren). De afgelopen week heb ik dan ook meerdere malen op de grond (op een groot stuk karton) in de tuin gezeten, om bloemetjes en bolletjes te fotograferen). En afgelopen dinsdag zijn mijn lief en ik naar het Noorden gereden, richting de Waddenzee…………..het was zo’n 20 graden, een zacht en ook nog warm briesje, en volop zon………….laag water………Wat heb ik genoten zeg…ik kan daar uren mee bezig zijn…..ik heb bij Moddergat gestaan, bij het Lauwersmeer, en op plekjes waarvan ik echt niet weet waar dat was….wel weet ik dat het er prachtig was. Met een flinke hoeveelheid foto’s van de afgelopen week, kan ik de foto’s van de site weer vernieuwen en daarbij heb ik dit blog geschreven. Geniet van de foto’s, van de natuur, kijk met een verse creatieve blik naar buiten en wie weet………..kom je met de mooiste foto’s thuis!!

Landschappen

Het loopt alweer tegen Februari en…..wat gaat de tijd snel!! Het is al zo’n twee weken behoorlijk winter hier in het noorden van Nederland, sneeuw, vorst, rijp en ook ruige rijp….zo mooi om te zien. In het Bargerveen, waar we redelijk dichtbij wonen, is er zoveel moois te zien. Daar ben ik dan ook veel naar toe geweest de afgelopen weken, telkens maar heel even omdat het heel koud is, maar ik ben er wel vaak geweest, en natuurlijk met de camera. Nadat ik in de herfst van 2016 veel bezig ben geweest met spiegelingen, kijken hoe de wereld er in het water uitzag ben ik in de winter aan de gang gegaan met landschappen fotograferen in de winter, en dat met de Edge 50, een lensbabylens, die een scherp en een onscherp deel in de foto heeft.

 

Dat gecombineerd met mist (en daar hebben we genoeg van gehad de afgelopen weken) geeft prachtige foto’s. Ook ben ik aardig in de weer geweest met het tracken van de camera (de camera van boven naar beneden, of van links naar rechts bewegen terwijl je een foto maakt), ook met de Edge. Het resultaat is dat je tamelijk abstracte foto’s krijgt, waarop soms nog wel te zien is wat er op de foto staat…………maar soms ook niet. Ik vind de resultaten prachtig…..maar ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die het helemaal niet mooi vinden. Voorlopig ga ik gewoon door met experimenteren, met nog meer mijn eigen stijl ontwikkelen, en met fotograferen……ik ben er nu eenmaal aan verslaafd.

Tot de volgende blog.

Groetjes,

Ellie

Inspiratie .....

Toch maar weer een blog . . . . en wel eentje over inspiratie. Een paar weken geleden heb ik, met twee vriendinnen, een workshop gevolgd bij Andrea Gulickx,……deze keer was de groep redelijk groot………..maar wat heb ik genoten . . . weer nieuwe dingen geprobeerd, andere inzichten, nog meer manieren van kijken, mogelijkheden om uit te proberen, kortom………….zoveel meer inspiratie die ik heb opgedaan die dag!!

Ik ben dan ook veel meer dingen aan het uitproberen, en lang nog niet alles durf ik te laten zien op mijn site, Facebook of andere plekken waar je je foto’s kunt ‘etaleren’. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ik niet dat ik niet bezig ben . . . ik maak foto’s met de lensbaby lenzen, maar ook met een van de oude lensjes die ik heb. En uiteraard ook met de groothoeklens……daar wil ik nog wel meer mee leren . . . ben daar nog niet zo bedreven in.

 

Een paar weken geleden ben ik ook een dag naar ‘Nature Talks’ geweest….ook al zo’n platform waar je zo ontzettend veel inspiratie van krijgt . . . .mensen gezien, mensen gesproken, naar mensen geluisterd (o.a. naar de inspirerende bijdrage van Andrea Gulickx), maar ook nog een aantal mensen niet gezien en gesproken. Ook deze dag heb ik weer veel inspiratie opgedaan!!

Ik denk dat ik de komende tijd weer heerlijk bezig kan zijn met fotograferen. Op het ogenblik ben ik veel bezig met macro, maar dan wel de macrobeelden waar je niet meer kunt zien wat je fotografeert maar meer kijkt en voelt welke sfeer een foto heeft, het gaat bij mijn foto’s niet altijd om scherpte maar meer om sfeer, kleur, textuur van het beeld . . . daarmee spelen word ik heel gelukkig van.

En verder?

 

Verder wil ik nog veel meer………ga ik nog veel meer spelen met allerlei dingen, en ga ik nieuwe dingen uitproberen . . . dat komt allemaal nog wel een keer!!

 

Voor nu een paar foto’s gemaakt met de lensbaby!!

 

Zo………….voor nu was dit het even…………..tot de volgende blog!!

Alweer herfst!!!

Weer heel veel later dan ik gepland had een blogje. . . Ik ben de hele zomer druk geweest met van allerlei zaken die niet met fotografie te maken hebben en dus niet in deze blog terecht horen. Maar . . . . er is wel weer heel veel gebeurd….. Er zijn namelijk een aantal redenen geweest die mij er toe gezet hebben een andere camera aan te schaffen…………..en wel een systeemcamera. Kort gezegd werden de grote camera’s eigenlijk veel te zwaar!! Het fotograferen ging me steeds moeilijker af, en ik kreeg steeds daardoor ook steeds minder zin in het fotograferen. Dat vond ik moeilijk, en na veel wikken en wegen, en overleggen, ben ik een gesprek aangegaan met de fotozaak waar ik de (toen nog) eventuele nieuwe camera zou aanschaffen!

Dat gesprek heb ik laten bezinken, ik heb gedacht, ik heb met mijn lief gepraat en ik ben vooral bij mezelf te rade gegaan wat betreft mijn gevoel……ik dacht toch een grote stap terug te doen door te gaan fotograferen met een systeemcamera (en toen wist ik nog niet welke systeemcamera ik zou willen). Toch heb ik de knoop doorgehakt!! Ik heb de EOS 7D en een aantal objectieven ingeruild voor een systeemcamera. Dat is geworden de Olympus OM-D M5 mark II, met daarbij de 12 – 50 (landschaps)lens. Bovendien moest er een ring aangeschaft worden zodat ik de vintage lensjes kon blijven gebruiken, en wat .andere kleine dingetjes (een ring voor de filters bijvoorbeeld) Toen had ik nog een probleem……mijn Lensbaby verzameling . . . daar wilde ik onder geen beding afstand van doen, maar ik had voor mijn verjaardag in juni de allernieuwste Composer Pro II en de Edge 50 gekregen. Daar had ik slechts 3 a 4 keer mee ‘gespeeld’. Met de fotozaak waar ik ben gaan praten heb ik een meer dan goede deal kunnen sluiten. De Lensbaby kon zonder kosten omgeruild worden en zo kon ik blijven gebruik maken van alle optics van Lensbaby die ik inmiddels in mijn verzameling had.

Toen, en dat was vlak voor onze vakantie, kon ik gaan oefenen met de nieuwe camera. In het begin was dat moeilijk, de camera is licht, en dat ‘voelt’ minder dan een grote crop- of zelfs de grote full-frame camera….Ik was echter binnen een paar dagen gewend aan de ‘zwaarte’ van de camera. De resultaten waren boven verwachting . . . . al met al ben ik erg blij dat ik de overstap naar een systeemcamera heb gemaakt, en met de uitgezochte camera ben ik zo mogelijk nog gelukkiger. De camera kan heel veel………..is licht, veelzijdig en ik kan het soort fotografie waar ik zo verknocht aan ben blijven doen (landschap, lensbaby en vintage). Alle lensbaby foto’s op de site, zijn nu vervangen door lensbabyfoto’s gemaakt met de Olympus camera. Zo, dat was weer een heel verhaal…………..ik hoop dat iedereen geniet van de foto’s op mijn site!!

Fotoreizen, workshops en meer . . .

Ik lees op FB tegenwoordig wel heel veel over fotoreizen, de een nog mooier dan de ander. Bijna allemaal buiten Nederland, soms heel ver weg en soms iets dichter bij. Altijd onder/met begeleiding van een professionele fotograaf, volledig geregeld en wel zo dat je nergens over hoeft na te denken. Je hoeft alleen maar te fotograferen en je foto’s te bespreken. Allemaal hartstikke leuk, heel interessant en heel uitdagend denk ik. Maar niet voor iedereen weggelegd, voor de een niet omdat hij/zij de portemonnee er niet naar heeft, voor een ander niet omdat hij/zij lichamelijk niet zo’n reis kan maken en voor nog weer een ander niet omdat hij/zij in omstandigheden verkeert waardoor hij/zij niet zomaar van huis kan; en zo zijn er nog veel meer redenen te vinden.

Je zou soms zomaar vergeten dat er ook dicht bij huis heel veel moois vast te leggen is, of je nu aan vogelfotografie, aan landschap-, aan macro-, lange sluitertijd- of lensbabyfotografie doet, dat maakt helemaal niet uit. Als je net begint met fotograferen is het natuurlijk hartstikke belangrijk dat je je camera goed leert kennen, en daarna is het ook best wel handig als je de basis van fotografie van een goede fotograaf leert. Dat helpt om goed verder te kunnen!! En verder hier of daar een workshop volgen daar leer je ook veel van…… Maar dan zelf verder gaan met fotograferen is een echte uitdaging, kijken waar je goed in bent, kijken wat je het leukst vind, (of misschien vind je alles wel leuk), kijken of je creatief aan het fotograferen wilt, of dat je wellicht toch wilt proberen om echt heel mooie foto’s te maken, misschien wil je met je foto’s wel een/je verhaal vertellen, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Al met al heb ik echt veel geleerd van de workshops die ik gevolgd heb. Maar de echte lessen kwamen pas toen ik ging oefenen (lees leren), toen ik ging proberen, toen ik buiten de gewone paden ging fotograferen, toen ik ging zoeken naar datgene wat ik een uitdaging vond om vast te leggen, en vooral hoe ik dat dan vast zou leggen. Veel uitproberen, veel foto’s weggooien en telkens weer proberen om datgene wat ik in mijn hoofd had ook uit de camera te krijgen. Een uitdaging waar ik nog lang niet klaar mee ben . . . Ik heb nog zoveel plannen, ideeën en uitdagingen . . . Maar daar ga ik het nu nog niet over hebben . . . eerst nog even lekker zelf (buiten) spelen, lekker kijken wat ik wel en niet leuk vind, en nog meer proberen hoe ik dingen op een andere manier kan vastleggen . . .

Alweer half Januari ... Waar blijft de tijd

Het is natuurlijk hartstikke mooi dat de tijd snel verstrijkt, dat betekent dat ik me niet verveel, dat ik genoeg te doen heb en dat ik lekker bezig ben. En dat is ook zo . . . ook in de winter valt er veel te fotograferen. Heel geregeld ga ik lekker naar buiten, maar ik fotografeer ook binnen, gewoon met een onderwerp (plant, bloem of zo) op de tafel. Ik ben nog steeds erg veel met de Lensbaby lens en de verschillende optics bezig. Wat een uitdaging zeg . . . Inmiddels heb ik, via een lieve fotovriendin, die me hiermee kennis liet maken, ook ontdekt dat er voorzetglaasjes voor de lensbaby zijn. Dit is te vergelijken met brillenglazen met een bepaalde sterkte (+4 en + 10) die je op je optic schroeft. Zo kun je nog dichter op je onderwerp kruipen. Dat blijkt voor mij helemaal het einde, de voorzetglaasjes heb ik in Amerika besteld (wel even schrikken van de invoerprijs) en daar ben ik inmiddels helemaal aan verslaafd.

Wat een wereld ging er voor me open……………..ik zag dingen die je met het blote oog helemaal niet ziet, en wat je ziet (door je lens) kun je natuurlijk vastleggen. Fotograferen werd abstract fotograferen, een heel nieuwe dimensie………Een volstrekt andere wereld . . . de wereld van de abstractie. Maar wat blijkt . . .het is helemaal mijn wereld, het fotograferen van lijnen, structuren, kleuren en vervaging………prachtig vind ik het. En daar wil ‘k verder mee. Nog abstracter, nog verfijnder, en met nog meer vervaging dat is de weg die ik ben ingeslagen. Met wellicht ook andere onderwerpen dan alleen de planten- en bloemenwereld en natuurlijk wil ik me daar verder in bekwamen, beter worden, andere mogelijkheden ontdekken, kijken wat er nog meer mogelijk is met de Lensbaby!! Als je kijkt bij mijn portfolio kijkt, heb ik daar een map Lensbaby toegevoegd. Hier kun je de meest recente foto’s genomen met mijn lensbabylens (en de diverse optics) bekijken!!

Veel plezier en tot de volgende blog.

Workshop Andrea Gulickx: Lensbaby Specials Autumn Surprise

Tijdens de workshop in het voorjaar (mei) heb ik 2 dames ontmoet, waar het erg mee klikte, en die beiden ook redelijk dicht bij mij wonen. Dat contact bleek zo leuk dat we elkaar nu geregeld opzoeken, dingen doen met elkaar, en dus ook met z’n drieën een workshop bij Andrea hebben geboekt. Van de zomer zijn we met z’n drieën al een aantal keren bij de botanische tuin ‘De Luie Tuinman’ in Ruinen geweest. Heel gezellig en inspirerend daar in Ruinen. Woensdag 28 oktober was het dan zo ver. We hadden afgesproken dat we met z’n drieen zouden reizen, dat is veel gezelliger en het scheelt reiskosten. Al in de auto hadden we de grootste pret, spraakverwarringen leidden tot slappe lach bij allemaal, en we hebben een heel leuke heenreis gehad. We zouden rond negen uur in het Amerongse bos zijn, bij een restaurant.

Daar hebben we de twee cursisten ontmoet (een er van hadden we in mei ook al ontmoet) en natuurlijk Andrea. We hebben eerst gezellig koffie/thee met wat lekkers buiten gedronken en even met elkaar bij gekletst. Vervolgens zijn we, bepakt en bezakt (en in sommige gevallen met een handig boodschappenkarretje) het bos in gegaan. Dat was bepaald geen straf, het was heerlijk droog weer, de herfstblaadjes knisperden onder onze voeten, en het was zeker niet koud, ’s middags heb ik een hele poos in mijn trui foto’s zitten maken. Deze keer kregen we opdrachten, de eerste opdracht was maak foto’s van paddenstoelen in hun natuurlijke omgeving. En dat viel nog niet mee. Ik ben zeer gecharmeerd van macrofotografie met de Lensbaby, en dan zit je bovenop, of eigenlijk binnenin je onderwerp. Nu moest ik op afstand een compositie maken, zo dat de paddenstoel het onderwerp was maar de omgeving ook in de foto werd opgenomen. De meesten van ons lagen heerlijk op de grond te dweilen, en hebben werkelijk prachtige foto’s gemaakt…..ik zelf blijf er netjes bij zitten omdat ik niet makkelijk overeind kom.

Na ongeveer een uurtje zijn we een paar honderd meter verder gelopen. We kwamen terecht in een prachtig boslaantje met dode varens. De opdracht hier was om door de varens heen ‘het licht proberen te vangen’, de krulletjes van de varens konden mooi gebruikt worden om daar doorheen een mooie compositie te maken. Dat was bekender terrein voor mij . . . Lekker op de grond zitten en proberen door constant door de lens (of via live view natuurlijk) een mooie compositie te zoeken en een nog mooiere foto te maken. Ook hier zijn we ruim een uur aan het fotograferen geweest. Toen hebben we lekker onze broodjes gegeten en als toetje kregen we van onze Belgische medecursist een heerlijk maar zeker ook mooi chocolade paddenstoeltje………. Wat een lekkere verrassing!!! Na de lunch weer een stukje gelopen en toen zijn we met bladeren aan de gang gegaan, randjes, lijntjes, lichtinval, krullen en de achtergrond van de blaadjes proberen mooi op de foto te zetten. Ook de blaadjes die nog aan de bomen hingen werden op de foto gezet. Verder zijn er nog een aantal mensen aan de gang gegaan met landschapsfoto’s maken met de Lensbaby. Ook hier heb ik weer heerlijk op de grond gezeten, bij een boomstam waar ik mijn eigen ‘compositie’ aan het oefenen ben gegaan met de bladeren die in grote hoeveelheden op de grond lagen. Daarna nog een keer een stukje gelopen, en nog met grote bladeren en wat paddenstoelen op de grond bezig geweest. Tegen een uur of half vier waren we allemaal moe, maar meer dan voldaan. Wat hebben we een leuke dag gehad met z’n zessen. Het was gezellig, we hebben veel gelachen, veel geleerd, en veel gedaan. Al met al kan ik terugkijken op een heel waardevolle dag waar ik warme gevoelens aan terug denk. Op naar de volgende workshop!!!

Een nieuwe lens en bijbehorende workshop!!!

Ik ben eind juni jarig, en al maanden tevoren wist ik wat ik graag wilde hebben voor mijn verjaardag…………..een Lensbaby lens. Omdat het fotograferen met een Lensbaby een heel andere techniek vergt dan fotograferen met een ‘gewone’ lens heb ik er eerst een workshop voor gevolgd. Ik (en samen met mij, nog 4 andere mensen) heb de workshop gevolgd bij de, in Nederland, enige expert in Lensbaby fotografie Andrea Gulickx. Op 21 mei ben ik, vanaf het adres van een vriendin, die veel dichter bij Utrecht woont dan ikzelf, in de auto gestapt en naar Utrecht gereden. Dat ging niet helemaal goed, maar uiteindelijk was ik net op tijd bij de Botanische Tuin in Utrecht. Wat een wonderschone plek midden in de stad is dat zeg…………..Veel hoogteverschillen, heel veel soorten begroeiing en er was ontzettend veel te fotograferen. Maar………ik had nog niet eens een Lensbaby lens. Dat was niet erg want Andrea heeft ‘leenlenzen’ voor degenen die eerst de lens willen proberen voordat ze er een aanschaffen. Dus ik kon toch lekker aan de slag.

Al bij de aankomst bleek dat er drie dames, waaronder ikzelf, uit het noorden van Nederland kwamen, ik was dus niet de enige die van ‘ver’ kwam. Er was zelfs een cursiste die helemaal uit België kwam. We begonnen met koffie, en als je dat wilde een lekkernij erbij, heerlijk buiten op het terras. Tijdens de koffie werd er uitleg gegeven over het hoe en wat van de dag die voor ons lag., en werden de mogelijkheden van de Lensbaby lenzen uitgelegd.’s Morgens proberen de basis te pakken krijgen, en ’s middags hebben we geoefend met de mogelijkheden van de Lensbaby lens. Alle begin is moeilijk, maar het spelen met zo’n creatieve lens is wel ontzettend leuk. Wat kun je daar mooie plaatjes mee maken zeg, en de mogelijkheden zijn schier oneindig. De hele ochtend lekker ‘gespeeld’, lekker gegeten in het gras, en vervolgens ’s middags weer lekker aan het ‘spelen’ geweest. Veel mislukt, veel foto’s te licht, en veel foto’s te donker. Tussen het fotograferen gaf Andrea steeds tips, hoe je (nog) mooiere foto’s kon maken, zoals bv. tussen het licht door fotograferen, stukjes van de omgeving meenemen in de foto. We hadden er prachtig weer bij die dag, prachtig zonnetje, temperaturen rond de 20 graden, en een windje (dat was soms wel een beetje moeilijk). Genoten heb ik………….tegelijkertijd heb ik veel geleerd, maar dat maakt me zeker nog niet tot een goede Lensbaby fotograaf. Maar wat deert dat…………..ik heb nog tijd genoeg om lekker buiten te spelen en zo heerlijk te oefenen met een prachtig, creatief lensje. Als klap op de vuurpijl heeft mijn lief de Lensbaby al voor me gekocht, en dat terwijl ik nog niet eens jarig ben……………….Ik ben voorlopig buiten spelen………….met de Lensbaby lens.

Tot de volgende blog!!